Μπορείτε να βουτήξετε με μια διαταραχή του θυρεοειδούς;

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του σώματος. Επομένως, εάν θέλετε να μάθετε καταδύσεις αλλά ανησυχείτε για τις καταστάσεις του θυρεοειδούς, ίσως θελήσετε να μάθετε πώς αυτά τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τις προγραμματισμένες δραστηριότητές σας.

Ο θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής είναι ένας ουσιαστικός αδένας που εκκρίνει θυροξίνη, μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του ρυθμού καύσης υδατανθράκων ή κοινώς γνωστών ως μεταβολικός ρυθμός. Σε υπερβολικές ποσότητες, προκαλεί υπερθυρεοειδισμό ή θυρεοτοξίκωση και πολύ λίγη έκκριση προκαλεί υποθυρεοειδισμό ή μυξέδημα.

• Σε υπερθυρεοειδισμό, η καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα αυξάνεται, το σωματικό βάρος μειώνεται και η υπερβολική έκκριση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα όπως ταχυκαρδία, σοβαρές δυσρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια. Περιλαμβάνει επίσης άγχος ή δυσφορία, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

• Στον υποθυρεοειδισμό, ο καρδιακός ρυθμός και ο μεταβολισμός είναι αργοί. Μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αργή ή απουσία αντανακλαστικών και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι δύτες πρέπει να ανησυχούν;

Ένας δύτης πρέπει να ανησυχεί για την ικανότητα του σώματος να λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο φόρτο εργασίας που μπορεί να προκαλέσει ο υπερθυρεοειδισμός στην καρδιά. Λαμβάνοντας υπόψη το φορτίο της κατάδυσης με τεράστια εργαλεία, η καρδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να το χειριστεί. Το γεγονός ότι ένα άτομο με υπερθυρεοειδισμό είναι επιρρεπές σε προσβολές παροξυσμικής κολπικής ταχυκαρδίας ή κολπικής μαρμαρυγής, μια κατάσταση όπου η καρδιά έχει επεισόδια ταχυκαρδίας που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια αισθήσεων ή δυσλειτουργία του σώματος. Σκεφτόμαστε αυτούς τους κινδύνους, το να είσαι υποβρύχιος μπορεί να είναι καταστροφικό.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για καταδύσεις;

Είτε ένα άτομο έχει ήδη βιώσει κατάδυση πριν ή ακόμα σχεδιάζει να κάνει ψυχαγωγικές καταδύσεις, ο κατάλληλος χρόνος για κατάδυση είναι όταν ο ασθενής είναι ευθυρεοειδές ή φυσιολογικό επίπεδο θυρεοειδούς με σταθερή δόση αντικατάστασης φαρμάκου. Ωστόσο, οι ασθενείς με οφθαλμοπάθεια θα πρέπει να αποκλειστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εάν είναι ανεπιτυχής, μπορεί να χρειαστεί να αποκλειστούν οριστικά.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη σωστή λήψη αποφάσεων;

• Διαβούλευση ενδοκρινολογίας

• Εργαστηριακές μελέτες

• Οφθαλμολογική διαβούλευση, εάν υπάρχουν σχετικές παθήσεις των ματιών, όπως ο εξόφθαλμος ή η προεξοχή των ματιών

Τρεις κύριες θεραπείες

• Ιατρική θεραπεία με μεθυμαζόλη ή παρόμοια φάρμακα. Υπάρχει ποσοστό υποτροπής 50%, μερικές περιπτώσεις υποτροπιάζουν νωρίς.

• Με το ραδιενεργό ιώδιο, το 10 έως 15% των περιπτώσεων θα είναι σε χαμηλή κατάσταση του θυρεοειδούς εντός 2 ετών, ενώ το 50 έως 60% θα είναι υποθυρεοειδές εντός 20 ετών.

• Χειρουργική επέμβαση. Το ένα τρίτο των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση θα είναι υποθυρεοειδές εντός 10 ετών, οπότε πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Άλλες εκτιμήσεις

Μετά τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών συχνά πέφτουν κάτω από το φυσιολογικό που μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, αλλά η ορμόνη που λείπει μπορεί να αντικατασταθεί με το Synthroid, ένα συνθετικό υποκατάστατο που αποκαθιστά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα στο φυσιολογικό. Ο μυϊκός πόνος και η αδυναμία είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν στο 25% των ασθενών. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου η αδυναμία και ο τρόμος μπορεί να εκληφθούν ως ατυχήματα αποσυμπίεσης.

Η κατάδυση θεωρείται ανασφαλής για ένα άτομο με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό. Εάν η θυρεοτοξίκωση δεν αντιμετωπιστεί, η θυροξίνη μπορεί μερικές φορές να εκκριθεί σε μεγάλες ποσότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε εξουθενωτικά συμπτώματα σε έναν δύτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *