Συμβουλές για αρχάριους δύτες: Πώς να ελέγξετε τις κρίσεις πανικού ή άγχους υποβρύχια

Παρόλο που οι επιθέσεις άγχους κάτω από το νερό είναι κοινά γεγονότα στην κατάδυση, οι περισσότεροι αρχάριοι δύτες μπορεί να μην γνωρίζουν πόσο συχνές είναι μέχρι να αρχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα προπόνησης. Έτσι, οι εκπαιδευτές που θέλουν να διατηρήσουν τις τάξεις τους ασφαλείς από βλάβες συνήθως συμβουλεύουν τους μαθητές τους για τη συχνότητα και τον τρόπο χειρισμού τους εάν συμβούν ενώ βρίσκονται κάτω από το νερό.

Οι δύτες που είχαν αυτές τις εμπειρίες μπορεί να περιγράψουν τις επιθέσεις ως ξαφνικό πανικό όταν αισθάνονται ότι βρίσκονται κάτω από το νερό και σε μεγάλη απόσταση από την ξηρά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι φόβοι είναι συχνά αβάσιμοι, καθώς δεν υπάρχουν πραγματικές απειλές που τους περιβάλλουν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για κάθε δύτη να γνωρίζει πώς να χειρίζεται τις κρίσεις άγχους εάν ή όταν συμβαίνει σε αυτούς. Σύμφωνα με τον Δρ. Richard D. Telford, συγγραφέα του Take Care of Yourself, μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να έχει ένα άτομο στη ζωή είναι να ελέγχει το άγχος αντί να το αφήνει να ελέγχει το άτομο. Με τον έλεγχο του άγχους, θα αποτρέψει την εξέλιξη της αγχωτικής κατάστασης σε μια επίθεση πανικού. Παρακάτω αναφέρονται μερικές πολύτιμες συμβουλές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να παραμείνουν ασφαλείς.

Αντιμετωπίστε το άγχος πριν από την κατάδυση

Οι αρχάριοι δύτες πρέπει να ξεκινήσουν ελέγχοντας τους φόβους τους πριν φύγουν από το σπίτι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ζητώντας πολλές ερωτήσεις που σχετίζονται με τις ικανότητες και τις επιθυμίες του ατόμου. Για παράδειγμα, είναι το άτομο ψυχικά και σωματικά προετοιμασμένο να κάνει την κατάδυση; Ή, είναι πραγματικά αυτή η ιδέα του ατόμου να διασκεδάζει; Εάν το άτομο διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την κατάλληλη απάντηση σε αυτές τις πρακτικές ερωτήσεις, δεν πρέπει να κάνει την κατάδυση. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις όπου το άτομο μπορεί να αισθανθεί ότι η κατάδυση είναι πέρα ​​από τις φυσικές του δυνατότητες.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας στο Divemaster

Εάν ο αρχάριος δύτης αποφασίσει να κάνει την κατάδυση αλλά εξακολουθεί να αισθάνεται λίγο ανήσυχος, το άτομο θα πρέπει να ενημερώσει το divemaster να γνωρίζει τι αισθάνεται. Δεδομένου ότι ο ρόλος του divemaster είναι να διατηρεί τους δύτες ασφαλείς, μπορούν να συνδυάσουν αυτούς τους δύτες με έναν φίλο, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν. Μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες του φίλου είναι να βοηθήσει προσεκτικά να περπατήσει το άτομο μέσα από την κατάδυση. Για παράδειγμα, ο φίλος μπορεί να ξεκινήσει την κατάδυση ελέγχοντας την αξιοπιστία και την ασφάλεια του εξοπλισμού καταδύσεων. Ενώ αυτή η στρατηγική μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε να ανακουφίσει τους φόβους του ατόμου, επειδή αυτές είναι συνήθως μερικές από τις πραγματικές σκέψεις που διατρέχουν το μυαλό τους.

Πρόληψη του άγχους υποβρύχια

Η πραγματική δοκιμή, ωστόσο, ξεκινά όταν το άτομο βρίσκεται κάτω από το νερό, καθώς εκεί συμβαίνει συνήθως η πραγματική επίθεση πανικού. Επομένως, ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει ο φιλαράκος να κρατήσει το άγχος σε κόλπο είναι να εστιάσει το μυαλό του ατόμου στην απόλαυση των εμπειριών κατάδυσης. Ένα από αυτά εξετάζει όλα τα όμορφα τοπία που τους περιβάλλει όταν κολυμπούν. Επίσης, για να κάνει την εμπειρία εντελώς χωρίς προβλήματα, ο φίλος δύτης δεν πρέπει να μεταφέρει τον αρχάριο σε σπηλιές ή σε άλλα μέρη που μπορεί να προκαλέσουν φυσιολογικούς φόβους. Αντ ‘αυτού, οι φίλοι δύτες μπορεί να θέλουν να αφήσουν την εμπειρία του σπηλαίου έως ότου ο δύτης γίνει πιο άνετος κάτω από το νερό. Στην πραγματικότητα, οι μελλοντικές καταδύσεις θα επιτρέπουν πάντα χρόνο για διακλάδωση στο βάθος.

Ενώ οι επιθέσεις υποβρύχιου άγχους είναι συχνές σε πολλούς αρχάριους δύτες, υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος και να διατηρηθεί ο αρχάριος ασφαλής από βλάβες. Μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι η σύζευξη του δύτη με έναν φίλο, ώστε να μπορεί να καθοδηγήσει το άτομο μέσα από αυτές τις εμπειρίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *