Τι είναι η διάθλαση και η οπτική αντιστροφή;

Η διάθλαση είναι η τάση του φωτός να κάμπτεται καθώς περνά από το ένα μέσο στο άλλο, όπως από το νερό στον αέρα. Αποδίδεται καθώς το φως ταξιδεύει με διαφορετικές ταχύτητες μέσω διαφόρων ουσιών λόγω των διαφορετικών πυκνοτήτων.

Για παράδειγμα, το φως ταξιδεύει μέσω του αέρα με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι μέσω του νερού, οπότε όταν το φως εισέρχεται στο νερό εισέρχεται σε διαφορετική γωνία. Εκτός βέβαια εισέρχεται σε καθαρή γωνία 90 μοιρών, όπως ο ήλιος όταν είναι ευθεία πάνω από το κεφάλι.

Έτσι για τους δύτες να βλέπουν καθαρά κάτω από το νερό, φοράμε μάσκες. Τώρα το φως πρέπει να ταξιδεύει από νερό, γυαλί και αέρα για να φτάσει στα μάτια μας. Κατά τη διάρκεια κάθε περάσματος, το φως πρέπει να λυγίσει, να διαμορφώνεται σε κάθε μέσο πριν δούμε το αντικείμενο. Ως αποτέλεσμα, τα αντικείμενα θα εμφανίζονται πιο κοντά μας σε αναλογία 4: 3 από το πραγματικό τους μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι ένα αντικείμενο που απέχει 4 πόδια φαίνεται ότι απέχει μόλις 3 πόδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί κανείς πόσο μακριά είναι ένα αντικείμενο σε σχέση με εσάς ως δύτης, όπως συζητείται στην επόμενη παράγραφο.

Υπάρχει μια τάση υποτίμησης της απόστασης λόγω διάθλασης. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις και υπό ορισμένες συνθήκες, τα αντικείμενα μπορεί να εμφανίζονται πιο μακριά από ό, τι υποδεικνύει αυτή η αναλογία. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται οπτική αντιστροφή, όπου τα αντικείμενα εμφανίζονται πατέρας μακριά από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, η οπτική αναστροφή είναι ακριβώς αυτό, ένα αντίστροφο από αυτό που θα περίμενε κανείς αν είδατε ένα αντικείμενο στην ξηρά.

Αυτή η αντιστροφή εξαρτάται από το βάθος και φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μειωμένης φωτεινότητας και μειωμένης αντίθεσης. Όσο πιο βαθιά βουτάτε, τόσο λιγότερο φως επιτρέπεται να διεισδύσει στο νερό. Ως εκ τούτου, γίνεται πιο σκοτεινά σκοτεινότερα όσο πιο βαθιά βουτάτε. Το ίδιο συμβαίνει και με το χρώμα, όσο πιο βαθιά είναι η κατάδυση τόσο λιγότερο χρώμα εμφανίζεται. Ως δευτερεύουσα σημείωση, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δύτες μεταφέρουν φώτα υποβρύχια για να δουν τα χρώματα, ακόμη και αν είναι φωτεινά στην ξηρά.

Επίσης μπορεί να προκύψει από την απουσία οπτικών / απομακρυσμένων ενδείξεων όπως αυτό που έχουμε στη στεριά.

Σε πολύ θολό (χαμηλό) νερό, ακόμη και σχετικά κοντά αντικείμενα τείνουν να φαίνονται πιο μακριά.

Κατά κανόνα και στο κλείσιμο, κατά τον υπολογισμό των αποστάσεων, όσο πιο κοντά το αντικείμενο τόσο πιο πιθανό θα εμφανιστεί πιο κοντά από ό, τι στην πραγματικότητα οφείλεται στη διάθλαση. Όσο πιο θολό είναι το νερό, τόσο πιο πιθανό είναι ότι το κοντινό αντικείμενο θα εμφανίζεται πιο μακριά από ότι οφείλεται στην οπτική αναστροφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *